среда, 26. новембар 2008.

Дневник уредника (са приказима нових књига)


13/26. новембар
Спомен Св. Јована Златоуста
У Београду синоћ први снег. Јутрос око 7, када сам ишао до Пекаре Аца, било је сунчано. Сад ваљда пада киша. Или је снег са кровова почео да се топи. Листао сам часописе и припремао приказе нових књига. Јуче ми је у књижари "Ризница" у Земуну запала за око књига "Увод у светоотачко богословље" о. Јована Мајендорфа у издању "Пролога" из Врњачке Бање. Следећи пут ћу је погледати пажљивије. У актуелном броју часописа "Теолошки погледи" објављен приказ књиге "Свети Марко Ефески. Житије, Дела, Служба" (Библиотека "Котва", књ. 2), заједно са приказом књиге "Свети Марко Ефески и Фирентинска Унија" архим. А. Погодина (Издање Жичке епархије). Обе књиге се се појавиле на прошлом Сајму књига. Аутор приказа о. Радомир Поповић. О томе више други пут.
Сајт "Светосавље.орг" доноси још занимљивих текстова. Да ли је то најбољи православни сајт на српском?
На столу ми је нова књига у издању Епархије Далматинске: "Свети Григорије Ниски, Житија". Књига садржи Житије св. Макрине, сестре св. Василија Великог и Григорија Ниског. Дело је значајно по томе што у њему налазимо обиље података о животу самог Григорија и његовог брата Василија Великог. Ево два одломка која могу да илуструју о чему се ради:
"...Кад је мајка успела добро да поудаје остале сестре, Макринин брат, велики Василије, као већ искусан беседник, вратио се кући након дугогодишњег школовања. Он је већ тада био веома цењен као беседник, и заиста му у томе није било равнога. Без обзира на његов угледан живот, Макрина га прихвати и невероватном брзином привуче на пут мудрољубља, тако да се он потпуно одрече славе овог света и презре углед задобијен даром беседништве, те се посвети животу у подвигу..."
"...Заседао је Свети Архијерејски Сабор у Антиохији на коме и ми учествовасмо. И када се разиђосмо, како би сваки отишао своме дому пре краја године, тада ја, Григорије, осетих жељу да посетим Макрину..." Посетивши сестру, свету Макрину, која је у то време била игуманија женског манастира на реци Ирис у Понту, Григорије је са њом разговарао о смрти њиховог брата Василија. И сама Макрина је у то време била већ болесна, па се исте године упокојила.
Иза Житија свете Макрине следе Похвално слово Василију Великом, а затим беседе о животу светог Григорија Чудотворца, о св. првомученику Стефану, о светих Четрдесет мученика и о св. Теодору Тирону.
И поред моје три начелне (ситне) замерке техничке природе, које сам уредништву "Истине" саопштавао и лично, а односе се на следеће: 1) нема наслова на рикни, баш као ни на часопису "Истина", па се на полици не види о којој је књизи реч, 2) нисам успео да пронађем наслов изворника, 3) име преводиоца (преводилаца) не налази се на месту где је то уобичајено (унутрашња насловна страна, испод имена аутора и наслова) - књигу препоручујем као веома интересантну.
Младен Станковић

Нема коментара: