Препоручујемо

На овој страници с времена на време препоручујемо књиге из наше преводилачке радионице, објављене код различитих издавача:Алексеј Петрович Лебедев, академик
СВЕШТЕНСТВО ДРЕВНЕ ВАСЕЉЕНСКЕ ЦРКВЕ
од апостолских времена до десетог века


Издање Zepter Book World, Београд
Библиотека BYZANTION


Садржај: Историја организовања духовних дужности. Харизматски учитељи прве Цркве (I и II век). Узајамни однос епископа и ђакона у дубокој старини. Презвитери у најстарија времена. Нижи чинови клира у старини. Свештенство и народ и њихови узајамни односи у II и III веку. Свештенство и народ и њихови узајамни односи од IV до VII векa. Епископија и епископско управљање Црквом. Митрополијски систем црквене управе у II и III веку и његово порекло. Порекло и карактеристике најстаријих сабора. Патријаршијски систем црквене управе и његово порекло. Историјски развитак римског јерархијског примата. Начини на које је свештенство стицало образовање и интелектуално стање свештенства у II и III веку.  Начини на које је свештенство стицало образовање и интелектуално стање свештенства од IV до IX векa. Духовно стање свештенства у II и III веку. Духовно стање свештенства од IV до IX века. Материјални положај свештенства у II и III веку. Материјални положај свештенства од IV до IX века. Библиографија... Тврди повез, превод: Младен Станковић.

Архиепископ Аверкије Џорданвилски
СВЕТА РЕВНОСТ


Издање Православне мисионарске школе
при храму Св. Александра Невског у Београду
година издања: 1998.

Када сам пре дванаест година превео и приредио овај зборник беседа и чланака архиепископа Аверкија (Таушева), његово име било је сасвим непознато широј читалачкој публици у Србији, јер ни једно његово дело није било објављено на српском језику. До данас то остаје једна од мојих омиљених књига.
Ево шта је о архиепископу Аверкију говорио његов савременик, свети Јован Шангајски: "За одговоре на сва богословска питања која могу да се појаве, обраћајте се владики Аверкију. Ја са њим имам потпуно духовно јединство".
А јеромонах Серафим Роуз је писао:
"Архиепископ Аверкије је био један од последњих горостаса Православља, и то не само у оквирима Руске Заграничне Цркве, па чак ни само руског Православља, него целине Васељенског Православља у двадесетом веку.
Ми смо се тако навикли на његове пламене речи, усмерене против одступништва нашег времена, да нисмо ни приметили како је он био готово једини јерарх из свих Православних Цркава, на коме год језику да су писали, који је с таквом смелошћу и искреношћу устајао у заштиту Истине светог Православља...
Заиста, неста преподобних у нашем жалосном веку. Али ако и не видимо више међу нама такву истрајност за истину, ипак - његово учење је заувек ту. И можда ће оно да постане наша звезда водиља у све мрачнијим данима који долазе, данима које је он предвидео, када Црква 'буде морала да утекне у пустињу' сличну оној о којој се говори у Откривењу.
За оне који искрено жуде за тим да остану верни Православљу, нема веродостојнијег гласа од 'златних уста' архиепископа Аверкија".
М. С.

За више информација о овим књигама обратите нам се електронском поштом: predanje@mail.ru.

Посетите највећи каталог православних интернет презентација

Православни календар