четвртак, 27. новембар 2008.

Са Светим Оцима из дана у дан


Борба са помислима

# Безбедније је не пуштати непријатеља у кућу, него пустити га, па се онда борити против њега (свети Тихон Задонски).
# Кад се твоје срце ћутке слаже са злом, ћутање ти се узима као грех пред Богом (авва Исаија).
# Бежите од злих помисли као од самих дела; многоговорљивост сматрајте за грех, смех за блудочинство, преједање за робовање похоти; мисли нека вам буду горе, а очи – доле; будите чисти телом и душом... не везујте се ни за шта на земљи, бојте се једино Бога (свети Теодор Студит).
# Ако се нека помисао насилно пробије, треба је угушити унутра и не допустити јој да се покаже кроз дела и речи (свети Јован Златоуст).
# Живи са пажњом ума, па те искушења неће исцрпљивати. А када од ње одступиш, трпи што наиђе (свети Исихије Јерусалимски).
# Треба знати да постоје три полазишне тачке наших помисли: од Бога, од ђавола и од нас (свети Јован Касијан).
# Имај у виду да те Бог види при свакој твојој помисли. Свуда имај на уму да те Бог посматра (авва Исаија).
# Као што облак заклања сунце, тако и лукаве помисли помрачавају и погубљују ум (свети Јован Лествичник).
# Целомудрен није онај у коме се током борбе, напора и подвига прекидају срамне помисли, него онај ко праведношћу свога срца уцеломудрује своје умно посматрање, не допуштајући му да се простире на сувишне помисли (свети Исак Сиријац).
# Са световњацима демони воде борбу више посредством самих ствари, а са монасима углавном посредством помисли (авва Евагрије).
# Зле помисли воде ка злим делима (свети Филотеј Синајски).
# Искушења нико не може да избегне, али могу се избећи падови (свети Теофан Затворник). # Ако некога нападне похотна помисао, нека се не збуни и не узнемири, него нека је молитвом, уздасима и проливањем суза окрене натраг и одбије од себе, сећајући се вечног огња и тога да ватра коју у своме телу распаљујемо данас, служи као узрок паљења и оног вечног пламена (свети Теодор Студит).
# Телољубивих помисли треба крајње да се гнушамо, јер оне, развраћајући тело, оскврњују и душу (свети Нил Синајски).
# Ако се приликом појања, молитве и читања појављују зле помисли, не расправљај се са њима, не упуштај се у разговор, него пажњом примај силу од молитве, а ако се борба појача, у својој немоћи призивај помоћ Божију (свети Варсануфије и Јован).
# Скривање помисли представља радост за демоне. Ако се у помисли примети макар и најмање узнемирење, не треба поступати по њеном наговору (свети Варсануфије и Јован).
# Не треба да очајавамо због борбе коју нам доноси наилазак помисли. Ако се ревносно противимо помислима, борба са њима исплешће нам најсветлије венце (Древни патерик).
# Никада не допуштај да у твоје срце уђе помисао која разгневљује Бога (старац Силуан).
# Сваку греховну помисао што пре истеруј из срца, као што отресаш са одеће и најмању мрвицу која на њу падне.
# Једнако је лоше допуштати лукавој помисли да порасте у души, као трави у башти са поврћем (свети Јефрем Сиријац).
# Ако будемо одсецали помисли, одсећи ћемо и грех (свети Тихон Задонски).
# Ум често подижи на молитву, па ћеш истребити помисли које се приближавају срцу (авва Таласије).
# Греси помисли код хришћанина нису неважна ствар, јер се сво наше угађање Богу, по сведочанству Макарија Египатског, састоји у помислима: јер помисли су почетак, од њих потичу речи и делање (свети Јован Кронштатски).
# Не храни много своје тело, па ће прљаве помисли понестати у теби (авва Евагрије).
# Као што је посматрање бакрене змије, коју је Мојсије подигао у пустињи и која је имала силу крста Христовог, чију је праслику представљала, брзо исцељивало људе рањене уједима змија отровница, тако и посматрање распетог Исуса са покајањем, вером и молитвом исцељује душу рањену отровним утисцима похотне помисли (свети Филарет митрополит Московски).
# Ти пазиш на уздржање у јелу, а не уздржаваш се од лукавих и сујетних помисли. Треба избегавати лукаве помисли и чистити свог унутрашњег човека од њих, као и од лажи и лицемерја, од зависти и свадљивости, настањујући у њему љубав.
# Као што змија извучена из мрачне рупе на светлост покушава да побегне и да се сакрије, тако се и зле помисли, кад буду откривене отвореним признањем и исповешћу, труде да побегну од човека (авва Мојсије).

Нема коментара: