недеља, 27. јун 2010.

Са Светим Оцима из дана у дан



Истинска слобода човекова

# Слобода је избављење од страсти (авва Исаија).
# Будући да си створен слободан и призван на слободу, не допусти себи да робујеш нечистим страстима (авва Таласије).
# Слободан је онај ко не робује сластима и чулним задовољствима, него душом, у расуђивању и целомудрености, господари над телом (свети Антоније Велики).
# Човек који још није постао прави хришћанин, не чини оно што хоће, него оно што неће – он робује својим страстима.
# Господ је рекао: Ако вас, дакле, Син ослободи, заиста ћете бити слободни (Јн. 8,36). Ето где је слобода! Ум је везан оковима незнања, заблуде, сујеверја и недоумица; он се бори, али не може да их скине и да се ослободи. Приљуби се уз Господа, Он ће просветити твоју таму и раскинути све окове којима је спутан твој ум. Страсти свезују вољу и не дају јој простора за деловање. Она се отима, као онај коме су везане и руке и ноге, али не може да се ишчупа. Али приљуби се уз Господа и он ће ти дати Самсонову снагу да покидаш све окове неправде који те везују. На срце насрћу непрестани немири, не дајући му предаха; али приљуби се уз Господа и Он ће ти дати спокојство; бићеш миран у себи, и све около видећеш светло, ићи ћеш за Господом без препрека и спотицања, кроз мрак и тмину овога живота, ка свеблагој вечности, пространој и пуној радости (свети Теофан Затворник).
# Демони нас воде у грех увек лажљивим маштањима. Тако су маштањем о богатству и добити безбожног Јуду наговорили да изда Господа и Бога... (свети Исихије Јерусалимски).
# Слободан и блажен је онај ко живи у чистоти и презире пролазно (свети Антоније Велики).
# Добар човек, чак и ако служи, слободан је; а зао, чак и да царује, слуга је, и то такав, који има не једног господара, него онолико господара, колико и порока (блажени Августин).
# Духовна слобода се у потпуности губи ако крштен човек себи дозволи да живи по разуму и вољи пале природе: јер крштени се одрекао своје природе и обавезао да у свим делима, речима, помислима и осећањима, пројављује само природу обновљену Богочовеком, то јест да живи једино по вољи и разуму Господа Исуса Христа, или другачије – по јеванђелским заповестима и учењу (свети Игњатије Брјанчанинов).
# Слободан је само онај ко је стекао духовну слободу, исто као што је роб онај ко се налази у власти страсти и порока, па макар био и богаташ (свети Јован Златоуст).
# Самоодрицање је страшно на први и површан поглед. Међутим, чим се човек одлучи на самоодрицање, он одмах осети у души необичну лакоћу и слободу: лакоћа и слобода су – сведоци истине (свети Игњатије Брјанчанинов).
# Истински слободан је само онај ко живи за Христа: такав стоји изнад сваке невоље. И ако он сам неће да учини себи зло, други никада неће бити у стању да му то учини (свети Јован Златоуст).
# Што је мање жеља, то је мање окова.
# Није слободан онај ко може да чини што хоће, него онај ко хоће да чини што треба.

Нема коментара: