четвртак, 05. август 2010.

Спасо-Андроников монастырь, Москва

Спасо-Андроников манастир/ Monastère St Andronikov
(фото: Никола Трифуновић)

1 коментар:

Анониман је рекао...

BISER RUSKE SAKRALNE ARHITEKTURE KRAJA XIV VEKA.
IZRAZITO JASNA I SKLADNA DINAMICKA ARHITEKTONSKA FORMA KOJA PO SVOM STILSKOM SKLOPU PRIPADA VIZANTISKOM MILJEU I KOJA NEMA PREMCA NI U RANIJOJ NI U KASNIJOJ FAZI RUSKE SAKRALNE ARHITEKTURE.
NJEN SNAZAN, IZRAZIT I SKLADAN DINAMICKI SKLOP DOLAZI SA OVIH, SRPSKIH PROSTORA I U POTPUNOSTI SE POKLAPA SA GRACANICOM. LUKOVI VENACA POVRNUTI NAGORE OVDE SU SAMO KAO DEKORATIVNI AKCENT RUSKE SAKRALNE ARHITEKTURE A NE NIKAKO KAO NJENA GLAVNA STILSKA ODLIKA.
STILSKI CRKVA ANDRONIKOVOG MANASTIRA U MOSKVI U VELIKOJ MERI JE UKORENJENA U SRPSKO-VIZANTISKOJ ARHITEKTONSKOJ SKOLI JER SAGLEDAVAJUCI CELOKUPAN NJEN STILSKI SKLOP ON JE SIMILARAN GRACANICKOM. STEPENASTO NIZANJE MASA, IZRAZIT UPISAN KRST SA NADVISENJIMA OBA BRODA U PODKUPOLNOM PROSTORU... U POTPUNOSTI ODGOVARA GRACANICI, ZADUZBINI KRALJA MILUTINA IZ 1320.G.
OVAJ SRPSKI STILSKI UTICAJ OGLEDA SE JOS I U NACINU OBRADE PORTALA, KOJI SU DUBOKO UPUSTENI, MASIVNO I JASNO STEPENASTO PROFILISANI, OVAKO OBRADJENE PORTALE NE NALAZIMO U RUSKOJ CRKVENOJ ARHITEKTURI DO KRAJA XIV VEKA, ONI SU OBICNO PLITKI BEZ JASNE DUBOKE PROFILACIJE ZA RAZLIKU OD PORTALA MANASTIRA NA KOSOVU, SRPSKO-VIZANTISKE STILSKE GRUPE, I RASKE STILSKE GRUPE, KAO STO SU STUDENICA, DECANI, SOPOCANI,GRADAC,GRACANICA.

Miroslav Pantovic

Посетите највећи каталог православних интернет презентација

Православни календар