недеља, 3. јануар 2010.

Преподобни Макарије Оптински, Писма о духовном животу



Писмо 15.

На питање о поклонима одговорићу следеће: Бог од нас не захтева оно што превазилази наше снаге и што после доводи до изнемоглости. Стога можеш слободно да смањиш број поклона или да их замениш појасним, остављајући при томе само три велика. Уз то, можеш да их поделиш на три дела у току дана.
О бројаницама: мада оне првенствено припадају монасима, нема никаквих сметњи да се и световњаци моле помоћу њих, само да их не носе јавно као монаси, него да их употребљавају приликом домаће молитве или на путу, јер се бројанице називају мачем духовним, који нас подсећа на молитву и обавештава о броју молитава или поклона које смо савршили.
Ако постоји склоност ка зависти према сестрама и склоност ка њиховом вређању, као и претерана брига о својим стварима, то треба да одсецате док су деца још млада и док се те лоше склоности нису сасвим укорениле, и то саветима, или благим казнама, или тако што ћете их нечега лишити. Искусан вртлар ће младо дрвце које је криво и чворновато обрезати и привезати; тако ће оно после бити право и плодоносно. Овај пример је уз Божију помоћ подесан и за тебе.
Ако сматрате да је неопходно да узмете благочестиву, православну девојку која би пазила на децу – уз међусобну сагласност можете то да учините. Како би ти сама могла да изађеш на крај са децом? Нека Господ помогне да она своју дужност извршава на корист ваше деце.
Молећи за тебе и за читаву вашу породицу мир и благослов Божији, остајем ваш недостојни богомолитељ, многогрешни јеромонах Макарије.
Честитам ти наступајућу Нову годину.
29. децембар 1859. године

Нема коментара: