уторак, 3. фебруар 2009.

У припреми

У припреми је ново, четврто издање књиге
"Мој живот у Христу", молитвеног дневника
светог Јована Кронштатског
Књига излази у сасвим новом преводу,
са додатком житија св. праведног Јована
и успоменама савременика на њега.

Наслов оригинала:
Святой праведный
Иоанн Кронштадтский, Моя жизнь во Христе
Ницца, 1928.

Ево једне проповеди св. Јована Кронштатског:

Беседа о последњим временима
изговорена за нову 1907. годину


И видех ново небо и земљу нову; јер прво небо и прва земља прођоше, и мора нема више. И видех Свети град, нови Јерусалим, где силази са неба од Бога, припремљен као невеста украшена мужу своме. И чух глас громки са неба који говори: ево Скиније Божије међу људима, и Он ће становати са њима; и Бог ће отрти сваку сузу из очију њихових, и смрти неће бити више; јер прво прође. И рече Онај што седи на престолу: Ево, све чиним новим. И рече ми: Напиши, јер су ове речи верне и истините. И рече ми: Сврши се! Ја Сам Алфа и Омега, Почетак и Крај. Ја ћу жедноме на дар дати са извора воде живота. Који победи наследиће све ово, и бићу му Бог, и он ће ми бити син (Отк. 21,1-7).
Поздрављам вас, браћо и сестре, необичним новим поздравом: Срећно вам ново небо и нова земља! Немојте се чудити, и не говорите да је рано за честитање на ономе чега још нема. Јер истинита реч Божија и тајновидац Јован благовесте о новом небу и новој земљи као о већ постојећим; прво небо и прва земља прођоше, и мора нема више (Отк. 21,1-7). Небо и земља ће проћи, каже Господ, али речи Моје неће проћи (Мт. 24,35). Погледајте како се свет ближи крају. Погледајте шта се догађа у свету: свуда безверје; Бесконачноме и Свеблагом свуда се наносе увреде; свуда хула на Саздатеља; свуда дрска сумња, неверовање и непокорност; свуда у свету наоружавање и претње ратом; у многим крајевима Русије и у другим земљама влада тешка глад; свуда се прети смрћу, свуда убиства, свуда пљачка државне и приватне својине; свуда нестаје интересовање за узвишене и духовне ствари, јер је готово сав интелектуални свет изгубио веру у бесмртност душе и вечне идеале, или не стреми ка богосличном савршенству о коме Господ каже: Будите ви дакле савршени као што је савршен Отац ваш небески (Мт. 5,48); свуда иста трка за задовољењем животних страсти; свуда жудња за стицањем и богаћењем на лоповски начин; свуда пијанство и непоштовање брачних веза. Гледајте и судите сами: свет је коначно иструлио и потребна му је одлучна обнова, као некада кроз светски потоп.
Наступила су последња времена о којима апостол Петар вели: у последње дане појавиће се дрски хулитељи који ће следити сопствене похоте и говорити: где је Његов обећани долазак? Јер од како су оци почели да умиру, од почетка стварања, све остаје исто. Они који тако мисле не знају – наставља исти апостол – да су небо и земља у почетку саздани из воде и од воде: стога је тадашњи свет пропао тако што је потопљен водом. А садашње небо и земља, које држи исти Логос, предаће се огњу на дан Суда и то ће бити пропаст за безбожнике. Само, вама не треба да буде скривено, љубљени, да је Господу један дан као хиљаду година, и хиљаду година као један дан (Пс. 89,5). Не оклева Господ са испуњењем обећања, како неки то мисле, него нас дуго трпи, не желећи да ко погине, него да се сви спасу и покају. Доћи ће дан Господњи као лопов ноћу и небеса ће с хуком проћи и у пламеној ће стихији све бити разорено. Ми пак по Његовом обећању очекујемо ново небо и нову земљу где обитава правда. Дакле, љубљени, очекујући ово, потрудите се да се пред Њим покажете као чисти и непорочни у миру, и дуготрпљење Господа нашег сматрајте за спасење. Будући да сте обавештени о свему, чувајте се да вас не одвуче заблуда безаконика и да не отпаднете од онога у чему сте утврђени, него узрастајте у благодати и у познању Господа и Спаситеља нашег Исуса Христа. Њему слава и сада и у Дан вечни (в. 2. Пет. 3,3-18). Амин.
(изашло из штампе)

1 коментар:

ms је рекао...

Ново издање књиге је у међувремену објављено.
Иѕашло је иѕ штампе у септембру 2009. и сада је доступно читаоцима.
Књигу можете да потражите у књижараама или у нашој редакцији у Светогорској 17 у Београду.