среда, 14. јануар 2009.

Са Светим Оцима из дана у дан


Живот будућег века

# Заборављање будућег живота води ка заборављању свих врлина и обавеза, и претвара човека у стоку или звер (свети Филарет митрополит Московски).
# Између садашње и будуће славе иста је разлика као између сновиђења и стварности (свети Јован Златоуст).
# Тело је творевина Божија, а труљење и смрт су уведени грехом; ако благодат укине труљење и смрт, дарује нам се тело небеско, вечно (свети Јован Златоуст).
# Колико је сунчана светлост боља од светлости светиљке, толико је, или још много више, будуће боље од садашњег (свети Јован Златоуст).
# Овде немојмо тражити спокојство, како бисмо га пронашли тамо, на небу (свети Јован Златоуст).
# Пред вечношћу су једнако неприметни и један тренутак, и читав ток времена. Шта значи тренутак лишавања, за којим следи вечно поседовање блага; тренутак страдања, који је припрема за вечну сладост; тренутак подвига ради врлине, коју очекују вечне награде и слава? (свети Филарет митрополит Московски).
# У дворовима праведних нема плача ни уздисања, него непрестано појање, хвале и вечна радост (свети Јефрем Сиријац).
# У пристаништу смрти праведници налазе мир од исцрпљујућих страдања, а смрт их узводи ка обећањима вишњег Царства (свети Јефрем Сиријац).
# Праведнима Творац дарује бесконачни живот и вечну слободу (свети Јефрем Сиријац).
# На земљи тела светих служе као извор исцељења и чудеса; а колико ће пута већа бити она слава у коју ће се они обући у дан Васкрсења (свети Јефрем Сиријац).
# Блаженство праведних је неисцрпно (свети Јефрем Сиријац).
# Блажени праведни који су себи на небесима припремили вечно благо (свети Јефрем Сиријац).
# Савршени ће се обрадовати у Царству небеском, придружиће се зборовима анђела, чуће радосни глас трубе и уз победне песме обориће смрт (свети Јефрем Сиријац).
# Рајске двери ће се саме од себе отворити за праведнике, чим им се приближе; Херувим који их чува дочекаће праведнике са почастима, ударајући у струне инструмента (свети Јефрем Сиријац).
# Праведници ће угледати Женика, Који ће се појавити и доћи са истока; Он ће им дати крила, како би могли брзо да лете ваздухом и да му се поклоне (свети Јефрем Сиријац).
# Проћи ће праведници кроз огњену реку и огањ ће бити миран (свети Јефрем Сиријац).
# Праведници ће о Васкрсењу откривена лица стати пред Сина Благога. И као што су они исповедали име Његово, тако ће Он исповедити њих пред Оцем Својим (свети Јефрем Сиријац).
# Праведници умрли са надом на Христа наследиће живот и Царство, у Едему ће се прославити због напора својих (свети Јефрем Сиријац).
# Христос ће сабрати праведнике у пристаниште Живота и вечну радост, како би се тамо обрадовали и насладили највећим блаженством са бесмртним Жеником у рају сладости, у двору небеском (свети Јефрем Сиријац).
# Радују се праведници што су њихова страдања прошла, што су њихове патње биле привремене и пост као сан, после кога као да се буде и проналазе рај и трпезу Царства припремљену пред њима (свети Јефрем Сиријац).
# Обитавалиште светих, то је светла, славна и величанствена висина. Свето Писмо је назива Едемом, јер је на њој врх сваког блаженства (свети Јефрем Сиријац).
# Блажен је онај ко се удостоји раја, по праведности или по благости, по напорима или по милосрђу (свети Јефрем Сиријац).
# Они који се подвизавају у бдењу и посту, насладиће се утехом, напасаће се на рајским пашњацима радости (свети Јефрем Сиријац).
# Рајска красота је незамислива, тим пре одушевљава лепота духа (свети Јефрем Сиријац).
# Блажен је онај ко се удостоји да види светлу ризу светих (свети Јефрем Сиријац).
# Блажен је онај ко се труди да има удео са светима (свети Јефрем Сиријац).
# Ко љуби свете, тај је у Едему (свети Јефрем Сиријац).
# Међу становницима раја нема гнева, јер су слободни од раздражљивости; не повређују један другог и не гаје непријатељство у себи, јер су слободни од сваке зависти (свети Јефрем Сиријац).
# Пред оним ко је пружао руку да би давао сиромасима, само од себе нагињаће се плодови рајског дрвећа (свети Јефрем Сиријац).
# Праведници постају сити без хране и напојени без пића (свети Јефрем Сиријац).
# Праведници (у рају) не осећају оптерећеност окружени радостима, него се непрестано без презасићености напајају њима (свети Јефрем Сиријац).
# На збор оних који сазерцавају, изливају се потоци блаженства и благодат од Оца преко Јединородног Његовог Сина, и стално се наслађују сазерцањем (свети Јефрем Сиријац).
# Ризе праведних су – светлост; њихова су лица – сијање. У устима је њиховим – источник мудрости, у мислима – мир, у познању – истина, у истраживањима – страх, у славословљима – љубав (свети Јефрем Сиријац).
# Не може се једним оком гледати на небо, а другим на земљу.
# Не надај се узалуд да ћеш задобити небо, ако не живиш достојно неба.
# Земља је расадник и школа за небо; зато треба да се обучавамо макар неким зачецима онога што чине на небу, како нас оно после земаљског живота не би одбацило као неспособне (свети Филарет митрополит Московски).
# Умом стално живи у Царству Небеском и брзо ћеш наследити то Царство (авва Иперехије).
# Ко не тугује и не уздише као страник на земљи, тај неће бити грађанин неба (блажени Августин).
# Ходи по земљи, а живот нека ти буде на небесима.
# У ад се може доспети, или пасти, чак и ако то не желиш, или не размишљаш о томе, док се на небо не може узићи када то нећеш и када не мислиш о томе (свети Филарет митрополит Московски).
# Сећај се Царства Небеског, да би те сећање на њега мало-помало надахњивало (да га задобијаш) (авва Исаија).
# Чешће помишљај на лепоту небеских блага, па у тебе неће ући никаква љубав према земљи и земаљским насладама (свети Нил Синајски).
# Ко жели велико, тај не мари за мало, и ко тражи вечно блаженство, тај не брине ни о чему пролазном (свети Тихон Задонски).
# Сам је себи убица, онај ко себе чини недостојним вечног живота.
# Они који верују у Васкрсење из мртвих не треба да тугују због упокојених.
# У будућем веку очекује нас живот анђеоски и слободан од сваке потребе (свети Василије Велики).

Нема коментара: