четвртак, 5. март 2009.

Дневник уредника

Теодосијев славолук, чији су остаци сачувани и могу се видети у улици Орду (у византијском Цариграду туда је пролазила главна улица Месе), представљају део једног од главних градских тргова, Теодосијевог форума чија је изградња завршена 393. године. Стуб који је стајао у центру форумa срушен је 1500. године, разбијен, а његови делови уграђени су у темеље Бајазитовог купатила, где се још увек могу видети неки фрагменти, нпр. група римских војника.


Богородица Панахрантос (касније Фенари Иса џамија) – манастир је познат и под именом свог ктитора, великог Адмирала и победника многих битика Константина Липса. Он је 907. године подигао северну цркву и посветио је Богородици Панахрантос (Пречиста). Манастир се налазио у долини реке Ликус, јужно од цркве Светих Апостола (царског маузолеја и друге по величини цркве у Цариграду од које до данас ништа није остало и на чијем се месту налази Султан Мехмед џамија). Јужну цркву је 1280. године дозидала царица Теодора, жена цара Михаила VIII Палеолога и посветила је Светом Јовану Крститељу. Од тада је манастир добио на значају, па је током XIV и почетком XV века ту сахрањено неколико чланова царске продице. Александар Ван Милинген сматра да манастир Константина Липса треба разликовати од манастира Богородице Панахрантос који се налазио недалеко од Св. Софије.




Стуб Милион остатак је споменика којим је почињала улица Месе, а налазио се између Свете Софије, Хиподрома и Базилике. За византинце ово место представљало је центар света и одатле су мерили сва растојања.

Младен Станковић





Нема коментара: