четвртак, 23. децембар 2010.

Са Светим Оцима из дана у дан



Неизвесност будућег

# Сећај се прошлог; ослањај се на Господа за будуће; корисно употребљавај садашње (свети Филарет митрополит Московски).
# У будућности нема ничег извесног за нас, осим саме неизвесности.
# Бог ће, кад дође време, све да уреди; најбоље је – предавати се Његовој светој вољи и не размишљати о сутрашњем дану када нема неког посебног разлога да се о њему размишља. Многи међутим својом маштом и бригама живе у будућности, испуштајући садашњост из руку (свети Игњатије Брјанчанинов).
# Не буди знатижељан у односу на будућност, него корисно употреби садашњост. Каква ти је предност да нешто сазнаш унапред? Ако ти будућност носи какво добро, оно ће доћи, чак и ако теби то не буде унапред познато. А ако је тужна – какав ти је добитак да те унапред мучи туга? (свети Василије Велики)
# Претерана знатижеља у односу на будућност, као и прибегавање недопуштеним средствима ради задовољења те знатижеље, представља грех. Такође, грешна је и није угодна Богу ни претерана брига о будућем – та нестрпљивост приликом очекивања нечег радосног, или униније приликом очекивања тужног – јер показује нашу малодушност и недостатак наде на Промисао Божији.
# Демони не знају будућност, која је позната једино Богу и оним Његовим разумним створењима за која Бог благоизволи да им будућност открије; но, као што мудри и опитни људи на основу протеклих или актуелних догађаја могу унапред да предвиде и наговесте будуће, тако и лукави и веома искусни духови понекад могу да поуздано претпоставе и предскажу будућност. Но, они често и греше, а веома често лажу и нејасним наговештајима доводе у недоумицу и сумњу (свети Игњатије Брјанчанинов).

Нема коментара: