петак, 15. октобар 2010.

Са Светим Оцима из дана у дан


Таштина земаљска

# Стицање обиља злата, гомиле слугу, гордост и сујета, умишљеност и надменост – све је то таштина над таштинама, јер не долази од Бога и нема добар циљ (свети Јован Златоуст).
# Ми хришћани не само да не сматрамо за нешто велико ни знаменитост предака, ни телесну снагу, ни лепоту, ни господство, ни славу, па ни само царско достојанство, нити икакву другу људску предност, него све то чак сматрамо недостојним жеље (свети Василије Велики).
# Не примај са медом отровне материје (свети Василије Велики).
# Какву корист ми је донео свет? И шта добијају данас они, који се налазе у свету? Заиста ништа, него као што су се наги уселили у гробове, тако ће наги и васкрснути, и сви ће заплакати што су оставили истински живот, што су оставили Светлост света – Христа, и заволели таму (свети Симеон Нови Богослов).
# Опијање сујетним бригама исушује главу (авва Исаија).
# Мамон – то је свако дело овога света (авва Исаија).
# Истинско служење Богу, то је – немати у уму ништа страно Богу (авва Исаија).
# Овдашња слава, земаљско богатство и благородство су – само дечије играчке (свети Григорије Богослов).
# Онај ко је рођен у овом свету, нека не мисли да се родио зато да би се наслађивао тим светом и уживао у његовим радостима, јер, када би то био циљ рођења, он не би умирао (свети Симеон Нови Богослов).
# Као што ноћ следи после дана, тако и зло следи после добра (свети Марко Подвижник).
# Свињске очи имају такво природно устројство, да су окренуте ка земљи и никако не могу да погледају на небо. Тако и код оних који се наслађују чулним задовољствима, душа, која је пала у муљ сладострашћа, тешко може да подигне поглед ка Богу, или да мисли нешто достојно Бога (древни Патерик).
# Што се човек више удаљава од сваке земаљске утехе, то је ближи Богу.
# Привремена сладост припрема човеку вечну горчину, ако се неко неразумно везује за њу (свети Димитрије Ростовски).
# После неколико тренутака насладе предстоје вечне муке (свети Филарет митрополит Московски).
# Пријатно је садашње, али оно је сан у поређењу са будућим (Духовни Маргарит).
# Шта значи наслађивање земаљским задовољствима у поређењу са стањем будућег блаженства, ако не сновиђење једнога дана у поређењу са читавим животом? Зар не би био безуман човек који би пристао да читав живот трпи казну, како би видео један пријатан сан? (свети Јован Златоуст).
# Душа почиње да кружи: када мисли о вечном, бира добродетељ, а кад поглед усмери ка садашњем, одлучује се за задовољства. Овде је хладовина за тело, а тамо његово покоравање. Овде је пијанство, а тамо пост. Овде је смех, плес, блуд, а тамо сузе, молитва, девственост (свети Василије Велики).

Нема коментара:

Посетите највећи каталог православних интернет презентација

Православни календар