уторак, 28. август 2012.

Са Светим Оцима из дана у данМладост

# Многи веле да ће се посветити Богу када дођу у позније године: но, хоће ли доживети те године како се надају? Или, ако их доживе, хоће ли им бити тако лако да се промене, као што мисле?
# Што касније дође покајање, то теже пада.
# Варате се ако мислите да ће страсти утихнути кад младост прође. Колико ћете стараца наћи, заражених срамним страстима из раних година свога живота! Колико је поседелих љубитеља почасти, који се не жале на умор, него незасито јуре за почастима – а оне ће само увећати трошкове око њихових сахрана и додати неколико сувишних речи на њихове надгробне споменике! Колико је напраситих, у којима ни хлађење крви, ни изнуреност снага, нимало нису умањили пређашњу раздражљивост, која их је доводила до беснила! Колико је сластољубаца који, без обзира на позне године, још у костима чувају потајни плам, који ће се угасити тек са њиховим животом! Како су јадне те слуге својих сурових господара!
# У мојој и вашој младости било је много саблазни за младе, но данас су се саблазни до бесконачности умножиле, обузетост њима постала је готово свеопшта и скоро да им се не види супротстављање. Стога савремена омладина мање пада под осуду и заслужује велико сажаљење и снисхођење (свети Игњатије Брјанчанинов).
# Труди се да већ у годинама младости одсецаш своје зле склоности, навике и страсти, које још нису пустиле дубок корен у твоме срцу. Што више то будеш одлагао, теже ће ти бити да се прихватиш овог неопходног дела спасења твоје душе.
# Попут дрвета, које што више расте, то већи корен пушта у земљи – тако и греховна навика, што више расте, то дубље утврђује свој корен у човековом срцу (свети Тихон Задонски).
# И добру и лошу навику храни време, као што дрва хране огањ (свети Петар Дамаскин).
# Грех је високи поток, који што даље тече, то већи постаје.
# Навике стечене у детињству, налик су словима урезаним на корену младог дрвета – заједно са њим та слова расту, повећавају се и чак постају део њега.
# Што је дрво веће, то га је теже ишчупати из земље – исто тако, што је јачи и што је више утврђен греховни обичај, то га се теже човек ослобађа (свети Тихон Задонски).
# Усрдно приноси Христу напоре твоје младости, па ћеш се обрадовати богатству бестрашћа у старости, јер оно што се сабира у младости, храни и теши изнемогле у старости (свети Јован Лествичник).

Нема коментара:

Посетите највећи каталог православних интернет презентација

Православни календар