понедељак, 23. новембар 2009.

Преподобни Макарије Оптински, Писма о духовном животу


Писмо 14.

На твоја два писма, најпоштованија Н. Н., одговорићу у следећих неколико редова. Благодарим ти за извештај о здрављу твог супруга, твоме и ваше деце; нека усрдност твоје дечице благослови Господ, Који је две лепте убоге удовице примио пре него многе богате дарове; Он тако прима и дечију усрдност и награђује је духовним даром, просвећујући њихов разум за познање истине.
Тачно, у данашње време тешко је сачувати омладину од бујице самовоље која се разлива широм земље и мутном водом потапа људски ум помрачен неверовањем. Али ви ћете уз помоћ Божију посејати у њихова срца семе православног вероисповедања; заливајте их страхом Божијим који кроз испуњавање заповести Божијих доводи до љубави. Семе побожности које је пало на тло њиховог младог срца донеће можда временом плод непоколебљиве и свете православне вере. Трудите се да им не допустите да читају књиге противне истини, јер млади ум је у стању да прими свакојаке утиске. Што је најважније, молите се Господу да их Он сачува од ђавољих стрела и саблазни – и препустите их покровитељству Мајке Божије.
Призивајући на све вас и на вашу децу Божији благослов, остајем онај који вам жели здравље и спасење, и недостојни богомолитељ, многогрешни јеромонах Макарије.
5. децембар 1859. године

Нема коментара:

Посетите највећи каталог православних интернет презентација

Православни календар