среда, 26. октобар 2016.

Свети Брендан Морепловац


Преподобни Брендан Морепловац,
игуман Клонфертски, чудотворац

спомен 16/29. маја

(из књиге "Келтско Добротољубље" која је ових дана изашла из наше преводилачке радионице, у издању "Образа светачког")

Свети Брендан је један од највећих ирских подвижника. Рођен је око 484. или 486. године у близини градића Трали на југозападној обали Ирске, у данашњој грофовији Кери. Могуће је да је место његовог рођења било село Фенит, недалеко од кога, на острву Грејт Самфајр Рок, од недавно стоји велики бронзани споменик подигнут у част преподобног Брендана. Будућег светог крстио је свети епископ Ерк из Керија. Он је највероватније касније и рукоположио Брендана за свештеника. По предању младића су васпитавали преподобна игуманија Ита из Лимерика – "одгајатељка ирских монаха", која га је "отхранила" и код које је провео пет година, и свети Енда са острва Инишмор. Свети Брендан је вероватно учио и код светог Финијана у Клонарду, код светог Гилде Премудрог у Ланкарвану у Велсу, и код светог Јарлата Туамског. Примивши монаштво свети Брендан је отпутовао у западну Ирску.

Преподобни је подигао мноштво познатих манастира у Ирској и Шкотској, а најпознатији од њих, основан око 559. године, налазио се у Клонферту у данашњој грофовији Голвеј (Ирска). Манастирска школа коју је преподобни Брендан отворио у Клонферту била је чувена у читавој земљи. Могуће је да се неко време у њој обучавало истовремено и до три хиљаде монаха, будућих мисионара, који су затим одлазили у различите крајеве Европе. Један од васпитаника Клонфертског манастира био је будући велики свети мисионар по имену Фурсеј. Преподобни Брендан је такође основао ирске монашке центре у Ардферту у грофовији Кери, недалеко од свог завичаја, затим у Инишдадраму у грофовији Клер (острвце Инишдадрам налази се поред острва Инишмор), и у Анадауну на обали језера Лох Кориб у грофовији Голвеј. У Шкотској се по светом Брендану зову насељена места Килбрандон ("Бренданова црква") у грофовији Аргајл енд Бјут и залив Килбренан Саунд, што сведочи о популарности светога у овој земљи и о његовом утицају.

Сачувани су подаци о томе како је свети Брендан посетио области у ирској провинцији Ленстер, где су са њим повезана следећа места: парохија Дисерт у грофовији Килкени; село Килини недалеко од Даблина, где су сачувани остаци врло древне цркве; и гора Брендон Хил у грофовији Килкени, названа у част светог Брендана (то је највиша тачка грофовије, са 515 метара надморске висине). Могуће је да је преподобни подигао цркве на острву Инишквин (или Инчикин) у грофовији Голвеј, и на острву Инишглора у грофовији Мејо. И данас се на Инишглори, која је од давнина позната и као "свето острво", могу видети рушевине цркве Св. Брендана и два манастирска храма, а може се и попити вода са извора Св. Брендана, са кога су још пре хиљаду година пили монаси. Недалеко од три делимично сачуване отшелничке келије (од којих је највећа вероватно припадала светом Брендану) стоје остаци веома древних крстова.

Са Инишглором су повезане многе легенде. Постоји веровање да тела људи сахрањених на острву нису била подвргнута труљењу док су ту живели монаси. Према другој легенди на острву никада није било мишева, а ако би неки и доспео на острво, одмах је скакао у море.

Већи део живота светог протекао је на путовањима (што је типично за ирске подвижнике). У VIII или IX веку о његовим путовањима написана је приповест "Бренданова пловидба" која је остала популарна све до данас. Постоји више од сто древних латинских рукописа са преписом ове саге, која је преведена и на енглески, немачки, француски, италијански и друге језике.

Познато је да је свети Брендан са групом монаха (према различитим верзијама 14 или 16 људи) кренуо на пловидбу преко Атлантика. Седам година су лутали океаном западно од своје домовине, пристајући сваке године за велике црквене празнике на једна те иста острва. Можда су мисионари тако стигли до Исланда, Гренланда, и до обала Северне Америке, а можда и до Канарских острва, па чак и до Централне или Јужне Америке. Свети Брендан је пловио на Хебридска, Оркнијска, Шетландска и Фарска острва, у западну Шкотску, Велс и Бретању. У Шкотској се на острву Ајона срео са преподобним Колумбом Ајонским, и основао је манастир на западу те земље, а у Велсу је можда срео светог Малоа кога је крстио као одраслог човека и који је касније постао његов ученик.

Према неким житијима светог Брендана, он је извесно време управљао манастиром Ланкарван у Велсу, и пратио је светог Малоа у Бретању.

Свети Брендан је водио суров, аскетски живот и прославио се као велики чудотворац.

Мирно се преставио у Господу у Анадауну у данашњој грофовији Голвеј у дубокој старости, око 575. године (по другим сведочанствима 577. или чак 583. године). Традиционално се сматра да се преподобни Брендан поживео више од 90 година. Сахранили су га у манастиру Клонферт, чији је игуман био дуго година. Могуће је да се мошти светог Брендана и данас налазе у Клонфертској цркви.

У житију преподобног Брендана Морепловца стоји да се одликовао необичном усрдношћу у молитви, крајном уздржаношћу, најдубљим смирењем, великим милосрђем и љубављу према свима. Преподобног Брендана, који је због многих поморских путовања прозван Морепловцем, широко су поштовали у читавој Ирској, Шкотској, Велсу и Бретањи. Могуће је да трагови његовог култа постоје и на Исланду.

Недалеко од завичаја светог Брендана у Тралију у грофовији Кери налази се планина која је названа у част светог Брендана (952 m надморске висине). По предању свети се молио на њеном врху. Локално становништво је уверено да се гроб светог Брендана налази управо ту. Сваке године римокатолички поклоници пењу се на врх планине Св. Брендана. За остатке неких грађевина на планини претпоставља се да имају везе са светим Бренданом. Уз планину се налази и село Брандон названо по светоме. Његово име носи и оближњи залив. У селу Клонферт где је преподобни основао свој познати манастир катедрална црква освећена је њему у част. Сам манастир постојао je до XVI века. Данашња црква потиче отприлике из 1180. године. У том јединственом храму сачувано је много древних реликвија и споменика средњовековне уметности. Храм данас припада Англиканској Цркви Ирске.

У селу Ардферт свети Брендан је такође основао манастир. Године 1089. тај манастир је до темеља изгрео. После реконструкције 1151. године манастир је поново страдао у пожару. На његовом месту данас се диже катедрална црква Св. Брендана из XII века. Црква је прилично оштећена 1641. године, за време устанка Ираца против енглеске владавине. Поред ње налазе се још два историјски значајна храма из XII односно XV века (и они су само делимично сачувани). У Ардферту је светом Брендану посвећена и римокатоличка школа.

У селу Анадаун, где је постојао манастир који је основао свети Брендан, могу се видети рушевине древне римокатоличке опатије и катедралног храма. У завичају светога, у граду Трали, постављен му је споменик. Скулптура светога постоји такође у граду Бантри у ирској грофовији Корк.

Низ места и насеља на западу Ирске названи су у част светог Брендана. Осим већ поменуте планине Св. Брендана, брда Брендон Хил и залива Брендон Беј, то су Брендон Поинт, Брендон Вел, Брендон Хед, Брендон Крик. Село Брендон Крик налази се на најзападнијој тачки Ирске, на полуострву Дингл у грофовији Кери. По легенди свети Брендан је управо са тог места пошао на своју осмогодишњу пловидбу.

Свети Брендан се убраја међу "Дванаест апостола Ирске", где спада и његов имењак свети Брендан Бирски.

Седамдесетих година прошлог века неколико америчких научника на челу са Тимом Северином отиснули су се из Ирске и препловили Атлантик у келтској барци од коже (на слици), доказавши веродостојност предања о томе да је свети Брендан Морепловац још у VI веку стигао до обала Северне Америке, те да приче из његовог житија не представљају само легенду.

Светог Брендана представљају као монаха или свештеника који обавља богослужење на палуби брода док се рибе окупљају око њега како би га слушале. Представљају га такође поред кита или у лађи с монасима. Путници и морнари поштују преподобног Брендана као свог небеског покровитеља (као што српски поморци традиционално поштују св. Николу и св. Спиридона Чудотворца).

Име Брендан, које има и облик Брандан, до данас је популарно у Ирској и још неким земљама.

У Енглеској је светом Брендану посвећена црква у селу Брансепет у грофовији Дарам. Првобитни храм на том месту, који је изгорео у пожару 1998. године, потицао је из XII века, и релативно недавно је обновљен.

Светом Брендану састављена је православна служба на енглеском језику.

Нема коментара: